Niets hoeft en alles mag’, is zeker geen vanzelfsprekendheid. In de drukte van alledag staat het meeste al volgepland. De inspiratie voor dit artikel kwam van een deelnemer aan de training besluitvorming voor hoogleraren en directeuren aan een universiteit. Deze leidinggevende worstelde met hoe zij de motivatie in haar team kon behouden. De werkdruk op haar afdeling is eenvoudigweg zo hoog, dat haar teamleiders voortdurend op het randje van hun kunnen functioneren. Toen zij en haar team net terug kwamen van de zomervakantie zag de wereld er echter anders uit. Ze waren allemaal geïnspireerd. Door de afstand van het werk ontstonden er slimme oplossingen voor lastige problemen, maar in de praktijk van alle dag was het vakantiegevoel al snel verdwenen. ‘Zou dat je dat gevoel niet wat vaker kunnen hebben in het werk?’, was haar vraag. Daarom hebben we in de groep gekregen wat je kunt doen om dat gevoel ook een plekje te geven op het werk.
In het artikel van deze maand geef ik je drie tips om een beetje vakantie in je werk te creëren. De tips in het artikel van deze maand, helpen jou hopelijk ook om na de kerstvakantie, dat fijne vakantiegevoel nog wat langer vast te houden. Zo kun je voor jezelf wat meer ruimte creëren, zodat het niet alleen gaat over alles wat moet, maar vooral ook over de dingen die mogen en die je zelf graag zou willen doen.
3 tips voor vakantie in je werk
Vakantie: het opent je ogen, geeft je nieuwe energie, goede ideeën en staat vaak voor genieten. Hoe heerlijk zou het zijn als je dat vakantiegevoel af en toe ook in je werk zou kunnen hebben, in plaats van alleen maar opgeslokt te worden door de dagelijkse hectiek.
In dit artikel drie tips die je helpen om een beetje vakantie in je werk te creëren.
Tip 1: verander van omgeving
Vaak zitten we op het werk telkens op dezelfde, niet altijd even inspirerende, plek. Onderzoek eens of er niet een andere plek is waar je je werk zou kunnen doen. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om een overleg te voeren al wandelend in het bos? Of om een keer op een leuke flexwerk-locatie tussen de jonge zelfstandig professionals te werken? (Seats2Meet biedt leuke locaties waar je zo kunt werken als je bereid bent om je kennis met anderen te delen).
Als je in jouw werk behoefte hebt om ongestoord te werken, bijvoorbeeld aan een artikel, kun je ook een keer in de bibliotheek gaan zitten. Van verschillende klanten heb ik al gehoord, dat dit voor hen heel goed werkt.
Kortom bedenk een leuke plek en probeer het een keertje uit.
Tip 2: schrijf eens iets op je ‘what-not-to-do’-list en doe het dan ook echt niet J
Veel mensen werken met (lange) to-do lijsten. Dat is natuurlijk nuttig. Maar heb je wel eens nagedacht over wat je zou willen laten liggen? Niet alle taken die op onze to-do-list staan dragen evenveel bij aan het uiteindelijke resultaat.
Ook op jouw lijst staan vast dingen die je zou kunnen laten schieten. Vaak hoor ik mensen dan zeggen ‘maar het moet toch gebeuren!’. De vraag is of dat wel echt zo is. Ik heb nog nooit gehoord van iemand die in de gevangenis is opgesloten omdat hij iets van zijn to-do lijst heeft overgeslagen. Sterker ik ken eerder voorbeelden van mensen die iets hebben geschrapt en daardoor effectiever werden.
Kiezen om iets niet te doen geeft namelijk ruimte. Ruimte om met een andere belangrijke en inspirerende taak in te vullen of om juist iets leuks te doen. Afgelopen jaar ben ik met mijn lief een middagje gaan kanoën op een doordeweekse dag. Heel iets anders dan we normaal doen en juist daardoor gaf het heel veel positieve energie.
Tip 3: creëer ruimte in je hoofd
Een volle agenda en takenlijst kunnen stress geven, maar een vol hoofd draagt daar nog veel meer bij aan dat stressgevoel. Ken je het gevoel dat je gehaast bent, je gedachten van hot naar her gaan en je ademhaling hoog zit? Waarschijnlijk heb je op zo een moment weinig mentale ruimte over. Het is heel anders, dan hoe de meeste mensen op vakantie functioneren.
Met behulp van een eenvoudige oefening in opmerkzaamheid (oftewel mindfullness) kun je snel wat meer rust in je hoofd creëren. Hier vind je de link naar de oefening 3 minuten ademruimte, die je helpt om je bewust te worden van hoe vol of leeg jouw hoofd is en die bij de meeste mensen direct al wat meer ruimte geeft.
Deze versie wordt geleidt door de grondlegger van het programma voor mindfullness bij stress reductie Jon Kabat Zinn. Met zijn programma en onderzoek heeft hij ook wetenschappelijk aangetoond wat de positieve effecten van een klein moment van opmerkzaamheid kunnen zijn.
De bovenstaande tips kunnen je helpen om met kleine acties wat meer vakantie in je werk te creëren. De effecten kunnen veelzijdig zijn, van een energieker gevoel, tot slimme oplossingen en creatieve ideeën. Wat de uitkomst voor jou ook zal zijn, het loont de moeite om eens uit te onderzoeken wat voor jou werkt.