Wat is nu eigenlijk de kracht van soft skills?
Waarom zou je er eigenlijk aandacht voor moeten hebben?
En gaat het uiteindelijk niet gewoon om resultaten (en zijn die soft skills dan niet een beetje bijzaak)?

Tijdens de zomermaanden werd ik geïnterviewd door een hele leuke journalist van Management Team. Ik was benaderd vanwege het boek Kantoorgeheimen dat ik samen met mijn zus heb geschreven. In het boek breken we een lans voor onze helden, ‘alle harde werkers, teamspelers en vernieuwers’, die misschien niet het hardst van zich laten horen, maar wiens boodschap het wel degelijk waard is om naar te luisteren. En we geven hun meteen handvatten om het verschil te maken in hun eigen (werk)omgeving.

In het gesprek gaf de journalist aan dat er veel gefocust wordt op hard skills, de vakinhoudelijke vaardigheden, waarmee je ‘echte’ resultaten boekt in het werk. En ze vroeg mij naar de kracht van soft skills. De persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden waarvan het resultaat vaak minder meetbaar is, zoals samenwerken, luisteren en daadkrachtig communiceren.

In mijn werk zie ik vaak dat deze vaardigheden een beetje het ondergeschoven kindje zijn. Beslissers en beleidsmakers vinden het wel heel belangrijk, maar als ze echt een keuze moeten maken kijken ze op de korte termijn toch vooral naar de resultaten onder de streep. En ook degenen die zelf bijvoorbeeld goed kunnen luisteren, nemen dat niet altijd serieus als kwaliteit. Soms balen ze zelfs dat ze niet met wat meer gemak op de voorgrond treden.

Het lijkt soms ook een beetje alsof soft & hard skills tegengesteld zijn aan elkaar. En alsof die soft skills helemaal niet zo nodig zijn.

Maar niks is minder waar.

Bedenk maar eens…
… ga jij in zee met een aanbieder die helemaal niet naar je luistert. Of kies je voor iemand die wel naar je luistert?
… kun je als docent je boodschap echt goed overbrengen als je geen idee hebt wat er in het hoofd van je studenten omgaat?
… en hoeveel gaat er niet mis, doordat mensen niet goed met elkaar communiceren? Wat de productiviteit en het werkplezier vaak ook in de weg staat.

 

Om resultaten te behalen heb je zachte vaardigheden juist keihard nodig. Zonder zaken als overtuigingskracht, creativiteit en inlevingsvermogen, kun je vaak helemaal niet tot resultaten komen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het niet de keiharde onderhandelaars zijn, die de beste resultaten halen. Het zijn vaak degenen die aandacht hebben voor de relatie en creatief zijn in het vinden van oplossingen in wederzijds belang.

Sterker nog als je wilt uitblinken, maak je met soft skills juist het verschil. In veel vakken zit je als slimme professional tussen allerlei andere slimme professionals, met een IQ dat op dezelfde hoogte zit. Juist met andersoortige vaardigheden kun je je dan onderscheiden ten opzichte van die andere slimmerikken. Je kunt een superslimme accountant zijn, maar als je je kennis ook nog eens weet over te brengen, heb je wel echt iets extra’s.

En nog meer positief nieuws: juist in deze tijd en de komende toekomst is er volop behoefte aan mensen die communicatief vaardig zijn. In een werkende wereld waar steeds meer welvaart en keuze is willen klanten zich graag begrepen voelen. Het helpt om flexibel te zijn in onze snel veranderende omgeving. En met steeds diversere teams is het geen overbodige luxe als je een team op stoom kunt houden en cultuurverschillen weet te overbruggen.

Dus ben jij…
… die empatische luisteraar?
… die creatieve verbinder?
… of die betrokken leidinggevende?
Dan is dat dus iets om bij jezelf en bij anderen heel erg te waarderen.

Wil je het artikel in Management Team lezen, dan kan dat via deze link.