Herken je het gevoel van stress omdat er teveel verzoeken op je afkomen? Door alle vragen die op je af komen, houd je geen tijd over voor je eigen werk? Eigenlijk moet je NEE zeggen maar daar houd je niet van. In dit artikel laat ik zien hoe je efficiënt kan omgaan met al die verzoeken én tijd overhoudt.
Als je stappen zet in je carrière, krijg je meer taken en verantwoordelijkheden. Er komen ook steeds meer vragen op je af: van junior medewerkers, van studenten, van collega’s.
Maar er zitten nog steeds maar 24 uur in een dag. Hoe vind je tijd voor je eigen onderzoek, voor nieuwe projecten, tijd om anderen te helpen én voldoende tijd voor je gezin of hobby?
Laatst zei een hoogleraar tegen me: “Ik ben van nature behulpzaam en dat wil ik ook blijven. Maar eigenlijk weet ik niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Ik hoop niet dat kiezen voor mezelf de enige manier is om op de carrièreladder te overleven.”
Zij is niet de enige. Ik kom veel mensen tegen die net als ik liever JA dan NEE zeggen. Die liever anderen helpen dan NEE verkopen. Ook omdat ze weten hoe het is om zelf hulp nodig te hebben…
In dit artikel laat ik je zien hoe je heel waardevol kan zijn voor anderen en tóch meer tijd overhoudt voor je eigen werk en je privéleven. Ik deel twee simpele principes.
Aardiger worden door NEE zeggen…
Vriendelijkheid kan niet worden overschat. Onderzoek laat zien dat random acts of kindness niet alleen positieve effecten hebben op de ontvanger, maar zeker ook op de gever.
Selectiever met je tijd omgaan en af en toe NEE zeggen, hoeft niet te betekenen dat je onaardig wordt. Misschien word je er zelfs wel een aardiger mens van. Ik meen het! Als jij minder gehaast bent doordat er minder op je bordje ligt, kun je meer aandacht geven aan die mensen en onderwerpen waar je écht voor kiest.
Je moet dus scherpe (en slimme) keuzes maken. Dat is een omslag in manier van denken die je niet leert in één blogartikel. Dat vraagt structurele aandacht en een slimme aanpak. Maar ik houd ervan mensen praktische handvatten mee te geven. Daarom laat ik je kennismaken met twee simpele technieken die jou helpen om slimmer om te gaan met alle verzoeken die op je af komen.
Niet alle gevers eindigen aan de top
Hoogleraar psychologie Adam Grant van de universiteit van Wharton vraagt zich in zijn boek Give and Take af: waarom krijgen sommige mensen zoveel voor elkaar en andere niet? Grant deed uitgebreid onderzoek en daaruit kwamen drie persoonstypen naar voren: gevers, nemers en zogeheten matchers.
Bj nemers kunnen we ons allemaal wel een voorstelling maken?! De meesten van ons zijn matchers die naar een zeker evenwicht streven tussen geven en nemen. Maar de mensen die het meeste bereiken, zijn de gevers. Mensen die anderen helpen zonder iets terug te verwachten.
Let op: het is niet zo dat gevers per definitie succesvol zijn. Ze kunnen ook, zoals Grant ze omschrijft, ‘sukkels en voetvegen worden’. Mensen die onderaan de carrièreladder blijven bungelen omdat het geven ze uitput.
Het verschil tussen voetvegen en succesvolle gevers is de manier waarop ze met geven omgaan.
Hieronder vind je een video van de TED Talk van Adam Grant ‘Are you a giver or a taker?’
Five-Minute Favor
Een Five-Minute Favor is een goede manier om je tijd te bewaken én attent te blijven. In plaats van NEE zeggen kijk je wat je voor iemand kan doen in 5 minuten.
Deze techniek heeft al veel van mijn klanten geholpen om de balans te vinden tussen behulpzaamheid naar anderen en zorgen voor je eigen tijd en energie.
Door maar 5 minuten uit te trekken, ga je automatisch prioriteren. Je kijkt hoe je iemand in korte tijd het beste kan helpen. Dát maakt een Five-Minute Favor voor de ontvanger extra waardevol.
Wat kan je zoal in 5 minuten doen?
- een boek of artikel opsturen;
- één essentiële tip geven in plaats van een superlang advies;
- iemand in contact brengen met iemand voor wie dit verzoek als geroepen komt.
Vaak hoor ik dat bijvoorbeeld die ene tip veel meer effect heeft dan een opsomming van tien tips. Een ander voordeel is dat je de verantwoordelijkheid bij de ontvanger laat. Je hebt in 5 minuten niet de tijd om iets uit handen te nemen. Dus je bent sterk didactisch bezig.
Een ander moeiteloos helpen
Soms kost een ander helpen meer denktijd dan uitvoeringstijd. Bij de Five-Minute Favor gaat het erom dat denken én uitvoeren maximaal 5 minuten kost. Dus je moet de ander helpen met iets wat jou moeiteloos af gaat.
Mij kun je ’s nachts wakker maken voor carrièreadvies en de aanpak van lastige gesprekken. Klanten bellen me gelukkig niet ’s nachts, maar ook vlak voordat ik naar een afspraak moet, kan ik ze met een appje een snelle tip geven. Jij moet daar misschien niet aan denken.
Zo heeft iedereen zijn ‘eigen ding’ waarmee hij anderen kan helpen, zonder dat het veel tijd of energie kost. Vraag je af waarmee jij anderen vrijwel moeiteloos kan helpen.
GET-principe
Een andere manier om behulpzaam te zijn zonder dat het je zeeën van tijd kost, is te kijken op welk ánder moment een ander helpen je Geen Extra Tijd kost.
Stel dat iemand advies vraagt. Je hebt genoeg ideeën maar geen tijd. Later die week moet je naar de andere kant van het land. Spreek af dat je iemand opbelt als je op de snelweg zit. Dan help je niet alleen die ander, maar voor jou wordt de rit een stuk minder saai.
Amerikaanse goeroes korten dit af tot NET (No Extra Time). Ik vind het in het Nederlands beter klinken: GET, oftewel het Geen Extra Tijd-principe.
Geef altijd antwoord
Soms loopt je hoofd om en je bord over. Je hebt geen 5 minuten en ziet geen kans om het GET-principe toe te passen. Wat doe je dan als er een verzoek binnenkomt?
Niets van je laten horen komt niet erg aardig over, en het kost nog tijd ook. Want iemand zal z’n verzoek herhalen of achter een mailtje aan bellen. Een éénregelig berichtje waarin je aangeeft dat je het nu te druk hebt om uitgebreid te antwoorden kan al veel goed doen.
Iemand die niets hoort, blijft in onzekerheid bungelen en wachten. Misschien steekt zelfs onzekerheid de kop op: ben ik niet interessant genoeg, niet goed genoeg? Een kort en duidelijk antwoord – ook als dat NEE zeggen betekent – voorkomt dat. Dus neem daar altijd de tijd voor.
Wat doe je met de tijd die je overhoudt?
Met Five-Minute Favors en het GET-principe toe te passen, houd je tijd over. Tijd voor je eigen onderzoek, of juist tijd om een keer vroeg naar huis te gaan; kortom, tijd voor dingen die er voor jou écht toe doen.
NEE zeggen is niet meer nodig, maar anderen helpen zonder als gever uitgeput te raken, vraagt dus om slim nadenken!
In mijn High Impact Coaching leer ik klanten onder andere slimme keuzes te maken. Keuzes die bij ze passen én die ze helpen om hun doelen te bereiken. Vraag je je af of deze coaching iets is voor jou, neem dan contact op. Dan plannen we op korte termijn een gesprek in.