Heb jij ook een overvolle agenda? En raken daardoor belangrijke, maar niet urgente thema’s op de achtergrond, zoals het binnenhalen van subsidie, werken aan dat uitdagende project, aan de slag gaan met je loopbaan of het ontwikkelen van je leiderschapskwaliteiten? Dan ben jij niet de enige. In dit artikel ontdek je hoe de ‘smart’ en de ‘fun’ factor je kunnen helpen om slimme keuzes te maken, zodat je je kunt richten op wat echt belangrijk is.
“Op het moment zit ik in de survival modus. Mijn agenda zit zo vol met onderwijs en andere verplichtingen, dat ik nergens anders tijd voor heb. Maar ondertussen voel ik wel de druk dat ik eigenlijk ook echt aan mijn onderzoek zou moeten werken.” Aan het woord is Ellen, een talentvolle wetenschapper, die meedoet aan een loopbaansessie die ik voor een universiteit verzorg. Haar verhaal roept meteen herkenning op. Zeker 80% van de groep worstelt in meerdere of mindere mate met dit probleem: een overvolle agenda, waardoor belangrijke zaken in de hectiek op de achtergrond raken.
Een periode al je aandacht gebruiken om je verplichtingen na te komen, hoeft geen probleem te zijn. Soms is het nodig om een tandje bij te zetten, bijvoorbeeld omdat je een piekperiode in je werk hebt of omdat je net een hele mooie kans hebt gekregen. In die gevallen kan het leuk en verstandig zijn om een tijdje door te pakken.
Het wordt anders wanneer het ene piekmoment wordt gevolgd door de volgende drukke periode. In plaats van tijdelijk op een lager pitje, schuif je belangrijke zaken ongemerkt op de lange baan. En dat kan op de lange termijn een heel aantal nare gevolgen hebben, bijvoorbeeld het missen van carrièrekansen en uiteindelijk het uitputten van jezelf.
Merk je dat je continu opgaat in alle drukte, dan is het essentieel om keuzes te maken. Dat kan een grote ingewikkelde taak lijken, maar het kan ook simpel. Geef alle projecten waar je aan werkt een rapportcijfer voor de ‘smart-factor’. De ‘smart-factor’ gaat erover in hoeverre een project uitdagend is, bijdraagt aan je loopbaan, of andere doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Vergeet daarna niet om alle projecten ook een cijfer van 1 tot 10 te geven op de ‘fun-factor’. Dit gaat erover in hoeverre een taak of project je energie en lol opleveren.
Terug naar Ellen: in haar achterhoofd zaten nog 9 wetenschappelijke artikelen waar ze mee aan de slag kon. Geen keuze maken, zorgt dat het nadenken energie blijft kosten, daarom ging ze voortvarend aan de slag. Door de 9 projecten snel op papier uit te tekenen en te voorzien van twee rapportcijfers, zag ze direct welk project eruit sprong. Daar gaat ze in de beperkte tijd die haar rest al haar energie op richten. Doordat ze niet meer alle ballen in de lucht wil houden, kan ze met meer focus aan de slag, waardoor ze sneller zichtbaar resultaat zal boeken.
Wil jij ook aandacht voor de dingen die echt belangrijk zijn? Zet dan jouw projecten op een rij en bepaal welke de hoogste ‘smart’ en ‘fun’ factor hebben. Door te kiezen waar jij je aandacht op richt, zul je sneller resultaat boeken.