In de academische wereld liggen de verwachtingen vaak hoog. Een klant van mij verwoordde het laatst treffend: ‘De muren ademen hier excellentie.’ Onderwijs geven, publiceren, subsidieaanvragen schrijven – de lijst is eindeloos. Als academisch leider of mentor voel je niet alleen de druk om zelf te presteren, maar ook om je team te ondersteunen.

Een recent artikel op NU.nl laat zien dat een kwart van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress. Dit is een realiteit die ik dagelijks terughoor in gesprekken met de academische leiders die ik coach en train. De uitdagingen rondom werkdruk, stress en balans zijn groot, zeker in tijden van toenemende financiële krapte.

Als leider is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je team. We hebben hersteltijd nodig om nieuwe energie op te doen. Juist de momenten waarin we even afstand nemen van het werk, kunnen de inspiratie opleveren voor nieuwe invalshoeken in onderzoek. Toch is het lang niet altijd eenvoudig om rust in te bouwen.

Hoe pak jij dit aan binnen jouw team?

Lees meer artikelen in Blog