In trainingen neem ik vaak de tijd voor een uitgebreide kennismaking. Zo ook gisteren toen ik samen met collega Titia van der Ploeg een start maakte met de ‘management course’ voor het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Alle deelnemers presenteerden kort twee sterke punten en één ontwikkelpunt aan de hand van een artikel over leiderschap.

Zo een uitgebreide kennismaking lijkt soms veel tijd te kosten, voordat we ‘echt’ met de training van start kunnen. Maar niets is minder waar. De tijd nemen voor een ander gesprek, waarin je elkaar beter leert kennen, levert namelijk heel veel op. Een paar voorbeelden:

Een veilige omgeving
Doordat iedereen iets over zichzelf onthult, sterke punten, maar ook kwetsbaarheden, ontstaat er heel snel een vertrouwde sfeer. Veiligheid is niet alleen een menselijke basisbehoefte. Het is ook een essentiele voorwaarde om nieuwe dingen uit te durven proberen en dus echt wat te leren.

Stil staan om te versnellen
Vaak nemen we weinig tijd om stil te staan in de dagelijkse hectiek, maar juist als je de tijd neemt om te reflecteren zie je dingen die je anders niet zou zien. Dat inzicht kan je helpen om dingen op een slimmere manier aan te pakken. Ook in de kennismakingsronde werkt dat zo. Door aan het begin de tijd te nemen, ga je later sneller.

Leren van elkaar
“Als ik luister naar de verhalen van de anderen dan herken ik zoveel. En ik zie ook veel scherper waar bij mij de pijnpunten zitten”, vertelde een deelnemer gisteren. Die herkenning is in mijn ervaring vaak een hele steun in de rug. Je ziet dat jij niet de enige bent. En door het luisteren naar anderen kun je heel veel leren, inzicht in jouw eigen leerpunten en de aanpak van anderen.

De ander ontmoeten, is ook jezelf beter leren kennen

Omdat je zo veel kunt leren van de ervaringen van anderen ben ik begonnen met een serie van artikelen onder het motto ‘laat je inspireren’. Hiervoor heb ik een aantal klanten geïnterviewd, bijvoorbeeld hoogleraren Marjolein ’t Hart en Katrien Luijkx en universitair docent en onderzoeker Thessa Hilgenkamp. Ze vertellen over hun ervaringen met training en coaching, maar delen ook hun inspiratie en een tip. Hieronder vind je het eerste verhaal.

Hoe kun je hier gebruik van maken in je werk? Natuurlijk is je werksituatie anders dan een training, maar ook hier kun je van de voordelen van deze werkvorm profiteren. Neem bijvoorbeeld eens de tijd om je collega op een andere manier te leren kennen, door een verrassende vraag te stellen (hoe ben jij in dit vak terecht gekomen?) of elkaar een keer op een verrassende locatie te ontmoeten (bv. een wandeling in het bos). Of je kunt eens samen met een collega of vriend(in) gaan zitten en de tijd nemen om uit te wisselen over de uitdagingen die je tegenkomt.

In mijn ervaring levert dit hele bijzondere en waardevolle gesprekken op. Ik kan me nog menig moment herinneren waarop ik waardevolle tips kreeg toen ik mijn kwetsbaarheden deelde, of dat het gewoon alleen fijn was dat er geluisterd werd. En van het luisteren zelf ben ik door de jaren heen ook ontzettend veel wijzer geworden. Het laat mij zien hoe we in essentie allemaal lastige dingen tegen komen en tegelijkertijd heel veel met elkaar gemeen hebben en toch heel uniek zijn.

Ik hoop dat je in de drukke decembermaand een keer de tijd vindt voor een (nadere) kennismaking.

Extra: complimenten en het brein
Degenen die mij al langer kennen, weten het ongetwijfeld; ik geloof heel sterk in de kracht van waardering. Van de zomer werd ik benaderd voor een interview rond “complimenten en het brein”. De aanleiding was het waarderingsonderzoek van NUON. Interesse in het artikel? Volg dan de link. https://blog.nuon.nl/wat-doet-waardering-met-je-brein-complimenten-zijn-verslavend-115