Meer gemak in een volle agenda
Enige tijd geleden had ik een sessie met een groep enthousiaste, ambitieuze wetenschappers. Ze zijn allemaal superdruk met een combinatie van onderwijs, managementtaken en lopend onderzoek en daarnaast liggen er nog subsidieaanvragen en nieuwe onderzoeksprojecten te wachten.
Het academisch jaar is nog maar net begonnen of velen voelen zich alweer alsof ze maanden aan het buffelen zijn. Zo ook Anna en Marlies1, dames met een behoorlijke staat van dienst, maar ook een zeer volle agenda.
“Ik werk de hele dag, dan kom ik thuis, gaan we eten, leg ik de kinderen op bed en werk nog wat. Voor het slapen gaan heb ik precies tijd voor 1 aflevering van een serie en dan is het tijd om naar te gaan. En mijn werk, dat is dan eigenlijk nog steeds niet af”, vertelt een wetenschapper.
“Nou”, bekent een ander, “mijn partner en ik proberen om een aflevering te kijken, maar we vallen steevast na 10 minuten in slaap. Mijn takenlijst staat weer zo vol, dat ik er soms tegenop zie om te beginnen.”
Het is een probleem wat ik vaker tegenkom, zeer volle agenda’s, waardoor je werk nooit af is en je niet toekomt aan wat voor jou echt belangrijk is. En het klopt ook. Wetenschap (en werk in het algemeen) is in veel organisaties intensiever geworden.
Maar kan het niet ook op een andere manier?
Tijdens de sessie besproken we hoe je omgaat met een (te) grote workload. Er kwamen veel bruikbare adviezen boven tafel, maar 1 sprong er voor mij uit:
Loop de kantjes er eens vanaf, wees niet te serieus en laat dingen op zijn beloop. ‘Het goed willen doen’, bleek namelijk 1 van de factoren die de stress deed oplaaien. Omdat ze allemaal een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, zullen ze dingen niet zo snel half doen. Eerder zetten ze een tandje extra bij, om te zorgen dat alles tot in de puntjes in orde is.
Verantwoordelijkheidsgevoel en dingen goed willen doen zijn natuurlijk prachtige kwaliteiten. Maar te veel van het goede kan je uiteindelijk opbreken. Bovendien levert het vaak helemaal niet zo veel op. Maar weinig mensen merken het verschil op tussen een goed voorbereide of perfect voorbereide presentatie op, terwijl dat beetje extra wel veel extra energie kost.
De tip is daarom om je energie te steken in die dingen, die je echt belangrijk vind en waar een grote inzet ook daadwerkelijk loont, in waardering of resultaat. En kijk ook eens waar je er stiekem de kantjes vanaf zou kunnen lopen. Het is wel een uitdagende opdracht, maar het kan je heel veel opleveren. En wellicht merk je al snel dat jouw 80% goed genoeg, zou weleens meer dan genoeg voor een ander kan zijn.
1 namen zijn gefingeerd in verband met privacy