Online leren: hoe creëer je een levendige leeromgeving
Online leren biedt veel mogelijkheden, maar hoe zorg je dat mensen ook echt actief worden en blijven.
Stap 1: bewustwording
Je baas belt, je klus moet af en dan moet je ook nog leren. Online een cursus volgen is soms best ingewikkeld. Je wilt wel, maar het is ook nieuw om op je werkplek te leren en dat vraagt gewenning. Het is daarom belangrijk dat deelnemers zich bewust zijn van wat het inhoud om online te leren en (niet onbelangrijk) dat ze ook weten hoe ze met de technologie om moeten gaan.
Stap 2: commitment
Deze manier van leren is niet voor iedereen en zeker niet voor iedere leervraag geschikt. Het is daarom belangrijk om te kijken of deze manier van leren bij jou past. Start je wel met online leren; dan is het belangrijk om goede afspraken te maken en de wederzijdes verwachtingen uit te spreken.
Stap 3: stimuleren
Als trainer is het belangrijk om de deelnemers aan te moedigen om deel te nemen en stappen te maken in het leerproces. Het is belangrijk dat de inhoud inspireert. Dat kan door interessante filmpjes te gebruiken. Youtube en TED bieden een rijke bron aan materiaal waar je vrolijk van wordt. Het mooie aan deze manier van leren is dat deelnemers met elkaar verbonden blijven buiten de cursusdagen. Zo kunnen zij elkaar ook stimuleren, aanmoedigen en inspireren. Een aardig hulpmiddel is om deelnemers aan elkaar te koppelen, zodat ze in ieder geval op elkaars bijdragen reageren.
Stap 4: bekrachtigen en verankeren
Is de leeromgeving inmiddels behoorlijk levendig, dan is het als trainer belangrijk om actief te blijven. Dat doe je door:
- te monitoren
- in verbinding te blijven
- te verassen
- en de leeromgeving en het leren aantrekkelijk te maken
Heel veel succes met het creëren van een levendige leeromgeving!