Oprecht zelfverzekerd en effectief – voor academici

= 🇬🇧 Read this page in English here 🇬🇧 =

  • Je bent een professional en hebt een interessant werk, bijvoorbeeld als onderzoeker, universitair docent, als psycholoog, rechter of in de IT.
  • Je wordt positief beoordeeld door je leidinggevenden en collega’s en je hebt al mooie stappen gezet in je loopbaan.
  • Wie weet heb je het zelfs geschopt tot hoogleraar of chief technology officer (ook zij hebben hier nog weleens last van).
  • En toch… toch heb je regelmatig last van een ongezonde dosis twijfels over jezelf.

Imposter syndrome: Ben ik wel goed genoeg?

Heb ik dit wel goed aangepakt? Zullen ze niet ontdekken dat ik eigenlijk lang niet zo goed ben als ze denken? Dit zijn typisch gedachten die bij het Imposter Syndrome horen. Als je hier last van hebt, voel je je vaak onzeker en ben je bang dat je zult falen, zult worden afgewezen of door de mand valt. Kortom, dat anderen zich realiseren dat je lang niet zo goed bent als zij denken en/of de functie van je vraagt.

Imposter Syndrome zorgt ervoor dat werk je meer energie kost dan nodig is en dat je je onzeker voelt over jezelf en je prestaties.  Als je even stil staat, merk je dat je een vol hoofd hebt en een gespannen lijf. Je ziet anderen en denkt dat het bij hen veel gemakkelijker gaat. Stiekem schaam je je voor je eigen gedachten en gevoelens. Je moet het toch gewoon kunnen als professional? Je zou graag willen dat je meer zelfvertrouwen zou voelen, maar ja, iedereen twijfelt toch weleens aan zichzelf?

Hè, heb jij ook Imposter Syndrome?

In mijn praktijk zie ik veel mensen van wie anderen nooit zouden verwachten dat ze last hebben van Imposter Syndrome. Ze zijn hoogopgeleid, mooie functie, zelfs een voorbeeld voor anderen, maar ondertussen vragen ze zich ook af of ze het wel echt waar kunnen maken. Het is ook best kwetsbaar om te delen over wat je echt lastig vindt en lang niet in iedere professionele omgeving is het ´bon ton´ om je masker af en toe af te zetten en te laten zien waar je op vastloopt.

Het voelt vaak eenzaam om te worstelen met Imposter Syndrome, maar weet dat jij niet de enige bent. 

Ook Oscar, associate professor en gerespecteerd in zijn vakgebied, blijft die hardnekkige twijfel houden. Hij heeft meer dan 21 papers als eerste auteur op zijn naam staan en toch… elke keer dat hij begint aan een nieuw artikel aarzelt hij of het wel geaccepteerd zal worden door een journal. Die twijfel leidt tot uitstellen en haalt een heleboel plezier weg uit het (schrijf)proces. [2]

Ook leidinggevenden kampen met Imposter Syndrome

Het zijn ook zeker niet alleen de onderzoekers, beleidsmedewerkers of ICT’ers, die met Imposter gevoelens te maken hebben. Meer dan een derde (36%) van leidinggevenden ervaart vaak Imposter gevoelens, blijkt uit onderzoek van Heriot Watt University.

Dat heeft niet alleen effect op henzelf, maar kan er ook toe leiden dat hun team terughoudender wordt met kennis delen. Daardoor mis je goede (onderzoeks)ideeën en kansen voor subsidies.

Kortom, als je last hebt van Imposter Syndrome bevindt je je in goed gezelschap en is de kans groter dat je je meer in je mars hebt dan je denkt, dan dat je ook daadwerkelijk door de mand gaat vallen.

Twee copingsmechanismen bij Imposter Syndrome: onderpresteren of overcompenseren

1. Onderpresteren als mechanisme om om te gaan met Imposter Syndrome

Aan de ene kant kunnen imposter gevoelens en gedachten ervoor zorgen dat je gaat uitstellen en/of kansen niet pakt. Een paar voorbeelden:

  • Je spreekt enthousiast met een collega over een leuk nieuw idee voor een artikel, maar terug aan je bureau blijf je het schrijven uitstellen. Als je na een half jaar op LinkedIn ziet dat je collega wel dat artikel heeft geschreven, baal je als een stekker en… ben je teleurgesteld in jezelf. Als gevolg van het uitstellen kan het zomaar zijn dat een ander jouw idee claimt, dat je minder publicaties kunt melden in je beoordelingsgesprek wat effect kan hebben op je carrièrekansen en minder zichtbaar bent met jouw expertise, waardoor je bijvoorbeeld niet gevraagd wordt om ergens spreker te zijn.
  • Je laat die senior klus aan je voorbijgaan, omdat je het te druk hebt voor iets erbij. Natuurlijk heb je het ook echt druk en is het weer iets erbij. Maar stiekem had je het echt een leuke uitdaging gevonden. En hoe blij je ook bent voor anderen, je voelt toch een steek van jaloezie als anderen doorgroeien naar meer senior functies en jij blijft ‘hangen’ in je medior-positie.
  • Je twijfelt of je wel in aanmerking komt voor die functie, daardoor solliciteer je last minute, waardoor je tijd tekort komt om een goede brief te schrijven. Later hoor je dat degene die de functie heeft gekregen minder kwalificaties heeft dan jij. Eén gemiste kans maakt niet zoveel uit, maar de optelsom ervan maakt dat je minder ver komt in je werk. Dat is niet alleen zonde voor jezelf, maar maakt ook dat de wereld minder profiteert van jouw kennis en ervaring.
  • Als leidinggevende ben je snel geneigd te twijfelen, daardoor vind je het lastig om knopen door te hakken en grenzen te stellen. Daardoor sukkelen problemen soms te lang door, zoals die medewerker die al een tijdje steeds slechter presteert en daarmee inmiddels ook het team frustreert wat de prestaties en de sfeer niet ten goede komt. In overleggen met het managementteam houd je je wat meer op de achtergrond. Daardoor krijg je van de directeur te horen dat je niet zichtbaar genoeg bent en vind je team dat je niet genoeg voor hen opkomt. Lekker dan, want je werkt wel keihard.

2. Overcompensatie als manier om om te gaan met Imposter Syndrome

Aan de andere kant kunnen imposter gevoelens en gedachten leiden tot overcompenseren. Je gaat juist extra hard en lang aan het werk. Bijvoorbeeld:

  • Je werkt structureel over om die presentatie fijn te slijpen, wat ten koste gaat van je vrije tijd. Daardoor heb je te weinig tijd om op te laden. Het gaat ten koste van relaties met vrienden, een partner en/of gezin. Ondertussen stapelt de stress zich op. Dat kan zich uiten in fysieke klachten, maar ook (uiteindelijk) in een burn-out.
  • Je vindt dat je paper nog beter moet zijn voordat je het aan je samenwerkingspartners kan opsturen. Daardoor blijf je in je eentje doorploegen, zonder de feedback van je collega’s. De avond voor de deadline werk je de hele avond door, om een paar dagen later te horen dat je op de verkeerde weg zit en je artikel flink moet aanpassen. Als je dat eerder had geweten, had dat je veel werk gescheeld.
  • Je ligt ’s avonds in bed nog te malen hoe je dat lastige gesprek anders had kunnen aanpakken, waardoor je niet in slaap kunt vallen en de volgende ochtend flink vermoeid bent. Hoewel je er lang over hebt nagedacht, heeft het eigenlijk geen nieuwe inzichten opgeleverd. Je blijft doordenken in hetzelfde kringetje. Van dat vele nadenken kun je uiteindelijk uitgeput raken, waardoor je helemaal niet meer het werk kan doen wat je graag wilt doen.
  • Als leidinggevende vind je het belangrijk dat alles tot in de puntjes geregeld is, maar daardoor maai je geregeld het gras voor de voeten van je collega’s weg. Natuurlijk, als je het zelf doet, weet je zeker dat het goed gebeurt, maar als je profiteert van ieders kwaliteiten kom je samen verder. Wanneer je teamleden, zeker professionals, te weinig vrijheid geeft (binnen heldere kaders) neemt hun betrokkenheid vaak af. Daardoor haken ze af op het werk en haal je niet de prestaties die je graag wilt.

Wat betekent het voor je organisatie, je vakgroep en je vakgebied, zoals jij, zoveel energie verliezen aan onzekerheid?

Imposter Syndrome komt vaak voor bij mensen, die wel degelijk echt wat te melden hebben. In mijn praktijk zie ik dat ze kennis van zaken hebben en graag willen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen, zoals duurzaamheid, vernieuwing in de zorg of het mentale welzijn van jongeren en volwassenen. Doodzonde als die kennis en ervaring niet wordt benut, doordat hun ideeën in de kiem worden gesmoord en hun prestaties niet zichtbaar zijn omdat ze anderen (of geluk) alle lof toewuiven. Het is ook heel vervelend als meer uitgesproken types vervolgens met hun gedachten aan de haal gaan. Je zou zeggen dat dat niet zo’n punt is, maar vaak brengen de originele denkers meer diepgang met zich mee (en bovendien voelt het oneerlijk als iemand met je idee aan de haal gaat).

Gedachte-experiment: een leven zonder Imposter Syndrome

Neem eens een moment en bedenk je dat je een toverstokje hebt gekregen. Sluit je ogen en of kijk eens door het raam naar buiten en stel dat we het Imposter Syndrome konden wegtoveren? Wat zou er dan voor jou veranderen? Hoe zou je je voelen als je niet meer zo twijfelt aan jezelf?  Hoe zou je dan in je werk staan? Zijn er kansen die je zou willen pakken of klussen waar je aan zou willen beginnen?

Soms denken mensen dat die twijfels, hoge normen, perfectionisme erbij horen als je vooruit wilt komen in bijvoorbeeld de wetenschap, maar ik heb in mijn praktijk gezien dat het ook echt anders kan: minder twijfelen, oprecht zelfvertrouwen en aan de slag met het werk dat er voor jou echt toe doet.

Neem bijvoorbeeld communicatieadviseur Emilia. Ze werd gevraagd om de crisiscommunicatie rond een politiek beladen onderwerp op te pakken. Echt het soort uitdaging dat haar helpt om haar doel te bereiken: meer senior werk. Toch had ze al bijna nee-gezegd, omdat haar agenda toch al overvol was en omdat ze bang dat ze zou falen. Na ons coachingsgesprek besloot ze er toch voor te gaan. Ze onderhandelde met haar leidinggevende, zodat ze wat saaie administratieve klussen kon afstoten. En ze vond het lef om er toch voor te gaan. Het heeft haar wat overuren en af en toe wat hoofdbrekens gekost, maar na afloop is ze echt trots. Ze kreeg zelfs complimenten van de directeur (die daar normaal niet zo scheutig mee is). Deze mijlpaal droeg er aan bij dat ze zich na afloop van de coaching een stuk zelfverzekerder voelde. [2]

Het kan prima dat je nog je nog steeds constructief kritisch op jezelf reflecteert en de ambities hooghoudt, maar dat het je in de praktijk niet meer zo in de weg zit. Sterker nog, het kan je zelfs nieuwe energie geven, omdat je met een stevig gevoel uitdagingen durft aan te gaan en niet meer zo bang bent dat je zult falen.

Of neem Henk, hij is leider van een team van psychologen in de jeugdzorg. In het verleden besteedde hij veel extra tijd aan het dubbelchecken van zijn werk en dat van zijn collega’s, uit angst om fouten te maken. Bovendien lag hij ’s nachts te malen over de lastige gesprekken die hij overdag had gevoerd met ouders, jongeren en zijn teamleden. Na afloop van de coaching is hij nog steeds zorgvuldig en bedachtzaam, maar het werk kost hem veel minder energie. Daardoor heeft hij de rust en ruimte in zijn hoofd om bij thuiskomst lekker even te ravotten met zijn twee jongens. [2]

Kortom, het is mogelijk dat je oprecht zelfvertrouwen hebt. Niet dat je een superheld bent, die nooit meer twijfelt aan zichzelf of die niet geraakt wordt door kritiek, maar wel dat je je twijfels sneller in het juiste perspectief kunt plaatsen en je gevoelens makkelijker kunt verwerken.

Waarom kom ik er nou niet vanaf?

Het is een mooi beeld dat je schetst, Linda, maar waarom is het toch zo moeilijk om los te komen van dat Imposter Syndrome?

  • Het is lijkt zo makkelijk om er af te komen, maar dat is het niet

Als het zo makkelijk was, had je het allang zelf opgelost, want je bent gemotiveerd en zit jezelf niet met opzet onzekerheid aan te praten. Maar sommige problemen vragen om een ander perspectief. Het is lastig om je eigen denkfouten zo scherp te kunnen zien, dat je ze ook kunt veranderen. Soms heb je daar gewoon iemand anders voor nodig, zoals de dokter ook zichzelf niet opereert.

  • Je weet wel hoe het zit, maar kunt dat niet vertalen naar andere gevoelens

Sterker nog, ik zie vaak dat mensen zo een presentatie over Imposter Syndrome zouden kunnen geven, maar dat de Imposter gevoelens ze nog steeds in de weg zitten. Kennis is nuttig om te hebben, maar uiteindelijk telt het of je de technieken hebt, die je in jouw specifieke geval helpen om je sterker te voelen en anders te durven doen, bijvoorbeeld niet te blijven uitstellen, niet overmatig blijven voorbereiden of juist wel die uitdagende klus op te pakken.

  • Schaamte om je uit te spreken of om hulp te vragen

Voor veel mensen voelt het toch als een zwaktebod, wanneer ze benoemen dat ze ergens last van hebben. Zeker op hoge posities vinden mensen het lastig om ervoor uit de komen dat ze ook kwetsbaarheden hebben. Alsof dat hun positie ondermijnt. Daardoor duwen ze hun gevoelens weg en bikkelen op de oude manier door. Hulp vragen zien ze als iets negatiefs, terwijl je helemaal niet in de put hoeft te zitten, om wel enorm te kunnen groeien door de specialistische kennis van een professionele coach/trainer te benutten.

  • Werkt dit wel voor mij?

Het kan zijn dat je denkt: ‘mooi voorbeeld/verhaal, maar het is maar het is maar de vraag of het voor mij werkt’. Dat is een logische gedachte. Het is goed om kritisch te blijven over wat anderen je (ook ik) adviseren. Tegelijkertijd is dit ook een gedachte die je tegenhoudt om stappen te nemen. Alsof je aan de rand van een zwembad blijft staan, uit angst dat het water koud zal zijn.

Natuurlijk kan ik niet in de toekomst kijken en beloven dat jij binnen paar maanden op magische wijze van je Imposter Syndrome bent verlost. Wat ik je wel kan beloven is dat ik naast je ga staan en met mijn expertise en jarenlange ervaring met je mee ga kijken. Ik heb een enorme rugzak met wetenschappelijk onderbouwde kennis en technieken en mocht het ene niet werken, dan proberen we een alternatief uit. Net als met medicijnen kun je niet altijd van tevoren voorspellen, welke in dit geval gaat werken.

In 20 jaar coachen en trainen heb ik bijna iedereen vooruitgang zien boeken. Ik ben slechts een paar situaties tegengekomen waarin mensen zich serieus hebben ingezet en niet de vooruitgang boekten die ze wilden. Samen met hen heb ik alternatieve routes gevonden om hun doelen te bereiken.

Uit mijn ervaring blijkt dat je het meest baat zult hebben bij evidence-based technieken zoals ik die gebruik in coaching.

  • Uitstellen om actie te ondernemen

Wat doen aan Imposter Syndrome is zelden heel urgent, want over het geheel genomen functioneer ik prima. Daarom is het gemakkelijk om andere zaken voor te laten gaan en niet in actie te komen. Misschien dat je wel degelijk dingen doet, een artikel lezen, googlen, een podcast luisteren, maar het vertaalt zich niet in concrete acties die je echt helpen om te veranderen.

Vind jouw recept voor ontspannen en oprecht zelfvertrouwen

Om Imposter Syndrome te doorbreken heb je een aantal ingrediënten.

  1. Inzicht en kennis over hoe Imposter Syndrome werkt, zodat je haarfijn snapt hoe het werkt. Veel menen ervaren het als een opluchting, wanneer ze snappen hoe bijvoorbeeld een de (prestatiegerichte) cultuur in de organisatie van invloed is op hun ervaring. En.. dat er ongetwijfeld een deel van de oorzaak ‘nature’ is, maar dat onderzoek [2] uitwijst dat je (gedachte)patronen kunt veranderen en dat er een onderzoek is dat dat ook onderbouwt.
  2. Zelf-assessment, waarmee je snel scherp krijgt waar voor jou precies de uitdagingen liggen en wat voor jou de hefboom kan zijn naar oprecht zelfvertrouwen. Aan algemene kennis heb je niks als je het niet kunt vertalen naar jouw concrete situatie. Na afloop dit self-assessment begrijp je hoe Imposter Syndrome zich bij jou uit, wat je wel en niet kunt beïnvloeden, welke gedachtenpatronen bij jou dominant zijn en… heb je beeld waar voor jou het belangrijkste aangrijpingspunt ligt om stappen te zetten. Daarmee kun je gericht aan de slag om op een slimme manier je patronen te doorbreken.
  3. Technieken om imposter syndrome te doorbreken en zelfverzekerd jouw unieke bijdage te leveren. Om echte verandering te bewerkstelligen heb je niet alleen inzicht nodig, maar ook praktische handvatten die je in de praktijk kunt toepassen. Er zijn meerdere invalshoeken om mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld via gedachtenpatronen en zelfbeeld, door het reguleren van je zenuwstelsel en gedragspatronen te doorbreken. Deze technieken moeten geen ‘trucjes’ zijn, maar echt een wezenlijk ander gevoelde ervaring opleveren. Kortom oefeningen waarvan je echt ervaart dat het je minder onzekerheid en meer zelfvertrouwen geeft.
  4. Succes ervaringen creëren, zodat je echt resultaat ziet ten aanzien van jouw doelen, of dat nou gaat om meer energie, meer ruimte geven aan je team of een coole nieuwe klus oppakken. In het geval van Imposter Syndrome ligt hierin de crux om je die successen ook echt toe te eigenen en ze niet af te schuiven op de omstandigheden of geluk. Zo krijg je het gevoel dat je steeds meer zelf aan de knoppen zit.
  5. Geen one-size-fits-all oplossing. Ieder mens heeft andere ervaringen en een andere geschiedenis. Op basis van jouw behoeften en mijn professionele inschatting kunnen we samen de ingrediënten vinden die je helpen jouw doelen te bereiken.

Wil jij aan de slag met Imposter Syndrome?

De oplossing kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld:

  1. Op maat gesneden coaching, waarin je samen met mij razendsnel stappen zet.
  2. Empowerment day for teams (toevoegen interne link naar hieronder) om het Imposter Syndrome op een veilige manier te bespreken in je groep en kennis te maken met de verschillende manieren om deze gedachten en gevoelens te tackelen.
  3. In-company training Doorbreek Imposter Syndrome voor een groep medewerkers.

Optie 1: Persoonlijke coaching

Een coachingstraject is een hele effectieve manier om snel resultaat te boeken [3]

Ik werk in periodes van 3 maanden tot een half jaar en je zult zien dat je na een paar maanden al echt effect kunt merken van je inzet en de technieken die je leert. Je kunt dit traject gebruiken om aan je eigen Imposter Syndrome te werken, maar ook om je vaardigheden als leidinggevende te versterken als je werkt met veel professionals die zichzelf (stiekem) onderschatten.

Bijvoorbeeld zoals mijn coachee Elsa, die elke keer dat ze moest presenteren bang was dat ze door de mand zou vallen. Na twee gesprekken vertelde ze me, dat ze na afloop van de laatste presentatie van haar leidinggevende had gehoord dat deze presentatie haar beste ooit was. En ze voelde zich ook veel minder zenuwachtig.

Tijdens een coachingstraject hebben we niet alleen gesprekken op afspraak, maar ben ik ook tussen de sessies door bereikbaar via app, mail en telefoon, zodat je me op lastige momenten ook om hulp kunt vragen. Zo sta je er nooit alleen voor en maak je je de nieuwe vaardigheden razendsnel eigen. Daarnaast heb je toegang tot expert talks, werkbladen en de self-assessment Imposter Syndrome waarmee je meer inzicht krijgt in hoe dit fenomeen bij jou werkt.

Ingrid is interim-leidinggevende van een ‘lastig’ team van techneuten. Aan de ene kant een leuke uitdaging, aan de andere geeft het een hoop onzekerheid en hoofdbrekens. Als ze een lastig gesprek moet voeren bereid ze het zelf voor, maar houd ze haar aanpak nog even langs mij heen. In plaats van dat zij de grote probleemoplosser in het team is en blijft, zorgt een andere gespreksaanpak ervoor dat de teamleden zelf oplossingen aandragen en uitvoeren. Daardoor heeft zij niet het gevoel overal voor verantwoordelijk te zijn en groeit haar zelfvertrouwen. 

Na afloop heb je een eigen set technieken (een soort menukaart), waarvan je hebt ervaren dat je ze helpen en waarmee je door kunt blijven bouwen aan je zelfvertrouwen. Bovendien heb je succeservaringen opgedaan, waardoor je je sterker in je schoenen voelt staan.

De eerste stap is dat we één op één intake doen waarin we samen bespreken waar je tegenaan loopt en of ik je daarbij kan helpen. Neem gerust contact op.  Het gesprek is vertrouwelijk en er zijn geen kosten aan verbonden.

Ter informatie: de kosten voor coaching worden meestal vergoed door je werkgever. Die heeft er ook baat bij als je sterk in je werk staat. Wil je liever niet delen met je leidinggevende dat je last hebt van Imposter Syndrome? Ook dan is er vaak wel een mouw aan te passen. Onze gesprekken zijn in ieder geval altijd vertrouwelijk.

Ik ben lid van de officiële coachpools van de Tilburg University, Wageningen University en de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschap. Maar ik werk ook voor een variëteit van andere organisaties.

Optie 2: Empowerment day for teams

Ik had zelf nooit bedacht om een teamdag over Imposter Syndrome te organiseren, tot ik die vraag kreeg vanuit de Universiteit Wageningen. En eerlijk gezegd vind ik het behoorlijk stoer van Prof. Dr. Frank van Langevelde, hoogleraar Wildlife Ecology and Conservation dat hij dit onderwerp op de kaart wilde zetten met zijn team. Lees in dit artikel wat de overwegingen van Frank waren om hiermee aan de slag te gaan en hoe we er samen een succes van hebben gemaakt.

Een teamdag bij mij is altijd:

  • Op maat gemaakt voor jouw team, met veel aandacht voor een veilige sfeer
  • Interactief, dus geen lange lezing, maar ook lekker zelf aan de slag
  • Lekker praktisch: zodat je na afloop in ieder geval een paar handvatten hebt om het morgen net iets slimmer te doen.

Wat levert een teamdag over Imposter Syndrome op:

  1. Maakt het onderwerp op een veilige manier bespreekbaar.
  2. Versterkt de onderlinge relaties in de groep en draagt daarmee bij aan sociale veiligheid.
  3. Zorgt dat je onderling gemakkelijker bespreekbaar kunt maken wat er echt speelt, in plaats van blijven touwtrekken over uitstelgedrag of perfectionisme, waardoor bijvoorbeeld een paper als maar te laat wordt ingeleverd.

Wil je meer weten?

Lees dan ook het interview met Frank over zijn motivatie en ervaringen met de teamdag. Of neem direct contact op om kennis te maken, zodat we samen kunnen bespreken wat jij ziet in je team en of ik je kan helpen de groep een stap verder te brengen.

Testimonial op Linkedin over de Empowerment Day

Optie 3: In company training Doorbreek Imposter Syndrome

Tijdens deze training ga je praktisch aan de slag met wetenschappelijk bewezen methoden die je helpen om je innerlijke criticus de baas te worden. Zo kom je steviger in je schoenen te staan en leer je milder naar jezelf te kijken. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar helpt je ook productiever te zijn en effectiever samen te werken.

“Ik vond het onwijs fijn dat er wat diepgang in de training zat (kijken waar je persoonlijkheid vandaan komt) en het niet alleen simpele tips en tricks waren” – deelnemer training in evaluatie

 Resultaten:

  • Minder stress en meer zelfvertrouwen
  • Je kent de basics van Rationele Effectiviteitstraining, zelfcompassie en handvatten uit de positieve psychologie.
  • Een persoonlijke gereedschapskist met technieken, waarvan je hebt ervaren dat ze voor jou werken
  • Er is aandacht voor jouw persoonlijke situatie.

Praktische informatie

 

  1. Digitale intake
  2. 1 startdag op locatie van 10 tot 16 uur.
  3. 3 thema-sessie van 1 dagdeel online.
  4. Persoonlijke coaching bij lastige momenten.
  5. Toolbox met extra materiaal
  6. Taal: Nederlands/Engels

Ik merk eerder op wanneer ik ergens mee worstel en kan dat dan direct aanpakken waardoor het netto minder energie kost. – deelnemer training in evaluatie

Benieuwd of deze training ook iets voor jouw organisatie is? Neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek waarin we samen op een rij zetten wat jij tegenkomt in de organisatie en hoe ik je daar eventueel bij zou kunnen helpen. 

Wat gaat het je opleveren?

Het is eenvoudig om door te gaan op de bekende manier. Het gaat immers niet slecht, het is voor velen een kwetsbaar onderwerp en wie belooft je dat het echt gaat helpen? Zo zijn er nog veel redenen om het nog even uit te stellen en geen hulp te zoeken.

Aan de andere kant kan het je ook heel veel opleveren om de stap wel te zetten, bijvoorbeeld:

  • Meer ontspanning, energie en plezier in je werk.
  • Met meer zelfvertrouwen werk doen, wat er voor jou echt toe doet, ook als dat een spannende uitdaging is.
  • Meer ruimte geven aan je team, zodat je nog beter van hun talent kunt profiteren.

Natuurlijk is er genoeg reden om nog te twijfelen. Weet dat je altijd welkom bent om een half uurtje samen een virtuele kop thee te drinken en te bespreken wat het beste bij jou past.

John Verwoerd“Tijdens mijn coachingstraject  met Linda heb ik ervaren dat ze zich goed kon inleven in mijn situatie, dit oppakte zonder vooroordelen en zeker ook mij ook een duidelijke spiegel kon voorhouden. Ze heeft me met name geleerd om te vertrouwen in mijzelf en mijn intuïtie waardoor mijn bewijsdrang naar mijn omgeving is afgenomen en ik de omgeving veel meer de ruimte kan geven om zelf te excelleren.”

John Verwoerd, Chief Technology Officer - MYLAPS - deelnemer leiderschapscoaching

Over Linda van der Wal: leiderschap over je innerlijke team

Ik help hoogleraren, onderzoekers, beleidsmedewerkers en andere professionals met de leiderschapsvaardigheden die niet hun vak zijn, maar wel hun succes (mede)bepalen. Hoe langer ik in dit vak zit (inmiddels meer dan 20 jaar), hoe scherper ik zie dat de kern van dit werk verder gaat dan leren over, conflicthantering, beinvloedingsvaardigheden en de organisatiedynamiek met collega’s om je heen. Je effectiviteit heeft ook alles te maken heeft het team in je eigen hoofd. Soms is het nodig om die strenge teamlid dat zegt dat je altijd nog harder kunt werken eens op zijn plek te zetten of die collega in je hoofd die overal een mening over heeft eens wat opzij te zetten, zodat je wat nieuwsgieriger kunt kijken.

Hoewel het Imposter Syndrome al sinds 1978 een fenomeen is, kom ik het de laatste tijd steeds meer tegen bij mijn klanten. Soms beginnen ze er zelf over, omdat ze zich heel bewust zijn van hun Innerlijke Imposter. Soms komen ze andere vragen als gebrek aan energie, randje burn-out, uitdagingen met leidinggeven, uitstelgedrag of piekeren en blijkt er achterliggend sprake te zijn van Imposter Syndrome. Dan kan het heel verhelderend zijn als je het beestje een naam kunt geven.

Onder andere in coaching en tijdens een Empowerment Day voor Wageningen University heb ik er verschillende klanten mee geholpen en ben ik me verder in het onderwerp gaan verdiepen. Ik heb gezien dat klanten met relatief kleine aanpassingen in korte tijd mooie resultaten boeken. Toen ik ook nog werd gevraagd om voor een Bookboon (link, die opent op andere pagina) werd gevraagd om expert talks over dit onderwerp te verzorgen heb ik besloten dit onderwerp verder uit te lichten.

In de meeste trajecten die ik doe is Imposter Syndrome niet het enige wat we behandelen. Vaak is het verweven met dilemma’s op de werkvloer: pak ik die klus wel of niet op? Hoe ga ik om met die lastige collega/leidinggevende?

Door mijn all-round ervaring als trainer, coach en adviseur kan ik ook gericht op die dilemma’s met je meedenken, zodat je je hernieuwde zelfvertrouwen ook echt inhoud heeft met zinvol werk.

“Linda is een kei in het blootleggen van patronen en het bieden van praktische handvatten om daarmee om te gaan. Ik heb enorm veel opgestoken van onze sessies. Ik ben bewuster van hoe ik naar situaties kijk en welke invloed ik zelf heb in interacties. Verrijkend!”

Prof. dr. Esther Keymolen, Professor of Digital Technology Regulation - Tilburg University

Boek een intake gesprek

Samen even sparren of mijn programma bij jou of jouw team/organisatie past? Neem contact op om een kennismaking in te plannen.

Denk je ‘ja dit is wat voor mij’ of ‘ik ben benieuwd of dit wat voor mij zou kunnen zijn?

Dan nodig ik je van harte uit om een (virtueel) kopje thee te drinken en samen te kijken wat jij nodig hebt om een stap te zetten. Het kost je een half uur tot drie kwartier van je tijd en na afloop heb je in ieder geval meer inzicht in wat er voor jou nodig is. Beslis je daarna om (nu) niet met mij in zee te gaan, even goede vrienden. En denk ik dat iets anders beter voor je is, dan kun je erop rekenen dat ik dat ook zeg. Jouw resultaat staat voor mij voorop.

Hartelijke groet,

P.S.: een kennismaking kost alleen een half uur van onze tijd, is volkomen vertrouwelijk en je kunt na afloop zelf kiezen of je wel of niet verder wilt gaan. Neem dus gerust contact op.

 

Bronnen:

Vergauwe, J., Wille, B., Feys, M., De Fruyt, F., & Anseel, F. (2019). The Impostor Phenomenon: An Overview. Frontiers in Psychology.

[1] Bijvoorbeeld onderzoek naar de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie en rationele effectiviteitstraining.

[2] De voorbeelden in de tekst zijn gebaseerd op echte mensen en hun verhalen en geanonimiseerd in verband met privacy.

[3] https://www.researchgate.net/publication/270879652_Fear_of_Being_Exposed_The_Trait-Relatedness_of_the_Impostor_Phenomenon_and_its_Relevance_in_the_Work_Context